Profilbild på smed Ola Berndtsson ägare av Stenkilar.se

Smed Ola Bendtsson

min historia

Som alla bra historier så har även min en början. Resan började jag som lärling hos bergsmeden Helge Karlsson i hans smedja belägen i Killeberg för vad som idag klassas som “många” år sedan.

I smedjan lärde jag mig hantverket att smida och att smida stenkilar för stenspräckning var en del av smidesarbetet. Helge gick tyvärr ur tiden tidigt men jag fortsatte på Nilsten AB i Vånga där jag fortsatte smida stenkil i olika storlekar samt skärpte sättar.

Jag arbetade på Nilsten tills lågkonjunkturen 1992. Byggbranschen i landet gick på sparlåga så efterfrågan på sten sjönk vilket gjorde att jag fick sluta min anställning. Dock fick jag fortsätta ett tag i deras smedja men då med enskild firma. Efter en tid flyttade jag verksamheten och hyrde in mig i smedjan hos Walins Stenindustri i Älmhult.

Arbetet var roligt och jag sålde stenkil till Emmaboda Granit, Svimpex, Nilsten samt några andra stenindustrier runt om i landet.

Bild på ässjan för bearbetning av smidesstål hos stenkilar.se

Så här långt i historien kom livet emellan med villa, fru, barn och hundar. Jag arbetade många år i en helt annan bransch men kunde inte riktigt släppa smidestankarna. Så när barnen var utflugna och frun och jag köpt en gård på landet i Holmö utanför Osby fanns möjligheten där igen. Startskottet gick 2018 när det var något jag skulle värma och tankarna att bygga en egen smedja hemma på gården satte igång. Sagt och gjort, jag skulle bli återfallssmed.

Bild på den första fjäderhammaren hos stenkilar.se

Efter mycket sökande lyckades jag hitta en ässja och faktiskt fjäderhammaren som jag använt på Wallins Stenindustri under 90-talet. Jag hämtade hem fjäderhammaren, ässjan och de tänger och andra tillbehör som behövdes. Smedjan skulle delvis ligga i den gamla vedboden. Väggarna behövde brandsäkras, taket fick bytas och en del annat som kommer på köpet vid renoveringar fick ordnas. Fjäderhammaren var inte i dess vackraste skick så den renoverades upp och sattes på plats. Därmed tog smedjan i Holmö sin form.

Det hade ju gått många år sedan jag jobbade som smed och minnet svek. Jag fick därför hänga på mig detektivhatten och ge mig ut och samla information. Jag pratade med gamla kollegor och grävde efter information vad gäller material och stenkilar från tiden i smedjan på Nilsten. Alla bitar föll på plats och jag har sedan våren 2019 varit igång med smidet. Jag tillverkar samma produkter med samma metoder som förr. Nåväl, några produkter har tillkommit men i stort skiljer det sig inte.

Bild på en modern fjäderhammare hos stenkilar.se

Det är en fantastisk känsla att lyckats starta något jag funderat på i mer än 20år. Det är riktigt roligt att både nya och gamla kunder hittar mig och efterfrågar de stenkilar jag tillverkar idag. Grädden på moset att träffa de gamla kunder/stenarbetare som använt stenkilarna jag tillverkade förr i tiden.